torsdag den 10. april 2014

hårfjerning - come on?!

Hvis der er en ting, jeg kan blive vred over, så er det kvinder der raser over fuldstændig ligegyldige ting. Som reklamer. Veet, et firma der sælger hårfjerningsprodukter, har lanceret denne reklame i går:


Lad os først blive enige om én ting, alle os kvinder: Nybarberede ben er dejligt. Hårstubbe på benene er ikke dejligt. Lange hår på benene er maskulint. Enige? Ja, tak. Selvfølgelig har kvinder da al verdens ret til at have lange hår alle vegne hvis de vil det, men det er altså ikke det mest feminine, med lange hår under armene, eller på benene. At man så kan gøre det feminint, det er noget andet. Som udgangspunkt forbinder vi alle en form for maskulinitet med kropsbehåring - og det er dét, og kun dét, denne reklame er bygget på.

Den handler ikke om at nedværdige kvinder. Den handler ikke om at fjerne kvinders rettigheder til kropsbehåring. Den handler ikke om at forhellige et skønhedsideal. Den handler, ganske simpelt - som alle andre reklamer, om at sælge et produkt, der i dette tilfælde er et hårfjerningsprodukt til kvinder. Der er jo ikke nogen der synes det er mega fedt at have stubbe over alt på benene når man vågner morgenen efter med en Mr. Handsome. Jeg synes i hvert fald ikke at det er lækkert - og derfor er reklamen da relatérbar. Man føler sig bare ikke særlig feminin i dét øjeblik - men dermed ikke sagt, at man ikke er det.

Reklamer er en latterlig ting, og særligt reklamer der henvender sig til kvinder. De bygges op på en helt speciel måde, der skal få kvinder til først at føle sig lidt grimme og ved siden af, for så at vise dem løsningen på problemet, der jo selvfølgelig er produktet. Dét kan vi godt blive enige om er latterligt. Men denne reklame er simpelthen så uskyldig, og i min optik faktisk ganske morsom. Der bliver på intet tidspunkt i reklamen sagt, eller hentydet til, at man ikke kan være feminin med hår på benene - der bliver sagt, at ved at vokse benene, kan man føle sig feminin døgnet rundt. Ikke være det, men føle at man er det - blive bekræftet i at man er det, og forstærke sin femininitet.

I stedet for at sidde og bitche over en reklame, og jeres rettigheder til IKKE at fjerne jeres hår på benene, så prøv dog at slå ned på nogen af de ting, der reelt gør skade på kvindeopfattelsen i dag, for at I sidder og kæfter op på de sociale medier om en tydeligt overdrevet og satirisk reklame, hjælper på ingen måde. Der er mange sexisitiske reklamer, der bruger og udstiller kvinder på en helt forkert måde - så hvorfor er der ingen der reagerer på det? Det er først når det er kvinder der forsøger at joke om kvinder, at det er en debat værd, og dét er fandme et problem.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar